[VP-008]

Prostat Büyümesi Tedavisinde HOLEP Ameliyatı

Zafer Nida Tokatlı1, Yıldırım Yılmaz2, Tahir Zengin3, Mehmet Ferhat4, Bülent Yetim5, Remzi Sağlam1
1Medicana International Hastanesi, Üroloji Bölümü ANKARA
2Ortadoğu Hastanesi Üroloji Bölümü, ANKARA
3Çankaya Yaşam Hastanesi Üroloji Bölümü ANKARA
4Medicana Bahçelievler Hastanesi Üroloji Bölümü İSTANBUL
5Arte Hastanesi Üroloji Bölümü ANKARA

GİRİŞ: HoLEP, büyümüş prostatın, holmium laser kullanılarak endoskopik olarak, tamamen enüklee edilip morsellatör ile çıkarılabildiği bir tedavi yöntemidir. Rezidüel adenom kalmamasıyla, diğer endoskopik yöntemlere alternatif, prostatın büyüklüğüne bağlı olmaksızın yapılabildiğinden açık ameliyata eş değer bir yöntemdir, KTP laser den farklı olarak patolojik inceleme için doku sağlanması da bir avantajdır. Yaygın kullanılmamasının sebebi olarak öğrenme süresinin uzun olması gösterilmiştir. Bu çalışmada HoLEP ameliyatının etkinliği ve güvenilirliği araştırılmıştır.
MATERYEL VE METOD: Eylül 2010 ile Temmuz 2017 arasında 520 Benign Prostat Hiperplazili hastaya HoLEP uygulandı. 26 F laser rezektoskop ile yapılır. Tetik mekanizması sayesinde laser probu ileri geri hareket ettirilebilmektedir. 5 ve 7 hizalarından yapılan insizyonlar veru montanumdan mesane boynuna kadar uzatılır. Verunun önünden her iki insizyon birleştirilerek, orta lop enüklee edilir ve mesaneye itilir. Sağ ve sol loplar da enüklee edilir. Bu enükleasyon sırasında bir yandan mekanik olarak ve laser probu ucundaki basınç yardımıyla diseksiyon yapılırken, bir yandan da görülen kanamalar koagüle edilir.
Sağ ve sol loplar saat 12 hizasından kesilerek ayrılır. Her iki lop tamamen enüklee edildiğinde adonomu tutan mukozalar uzun bırakılarak kesilir ve loplar mesaneye itilir. Kanama kontrolünden sonra morsellasyon yapılır. Bunun için 26 F kılıfı içine standart nefroskop geçirilir ve kilitlenir. Nefroskop içinden de 4 mm kalınlığında morsellasyon probu geçirilir. Bu prob iç içe iki tüpten ibarettir. Aspirasyon yardımıyla tutulan adenom, içteki tüpün dönme hareketi veya ileri geri hareketiyle morselle edilir. Çıkarılan dokular tartıldıktan sonra patolojik inceleme için gönderilir.
HOLEP bilober veya enblok teknikle de yapılabilir. Biz de son zamanlarda 70 hastamızda enblok enükleasyon yaptık. Daha sonra sfinkteri germeyen retrograd enükleasyona başladık. Hastalar genelde bir gece hastanede kalır, üretral kateter birkaç gün içinde çekilir.
Daha önce TURP veya Greenlight gibi ameliyatlar geçirmiş olan hastalarda ilerki yıllarda şikayetler tekrarladığında ve rezidüel adenomlar tespit edildiğinde HOLEP başarılı bir şekilde uygulanabilmekte ve iyi sonuçlar alınmaktadır.
SONUÇ: HoLEP ameliyatının benign prostat hiperplazisi tedavisi için her büyüklükte prostata yapılabilen, iyi hemostaz sağlayan, güvenilir bir tedavi yöntemi olduğu, hastanede kalış ve kateter sürelerinin kısa olduğu, antikoagülan kullanan hastalarda da emniyetli bir şekilde uygulanabildiği gösterildi. Prostat büyüklüğünün sınırları cerrahın tecrübesine bağlıdır. Patolojik inceleme sonucunda daha önce tespit edilemeyen prostat kanserleri yakalanabilir.

HOLEP operation for the treatment of benign prostate hiperplasia

Zafer Nida Tokatlı1, Yıldırım Yılmaz2, Tahir Zengin3, Mehmet Ferhat4, Bülent Yetim5, Remzi Sağlam1
1Department of Urology, Medicana International Ankara Hospital, Ankara, Turkey
2Department of Urology, Middle East Hospital, Ankara, Turkey
3Department of Urology, Çankaya Yaşam Hospital, Ankara, Turkey
4Department of Urology, Medicana Bahçelievler Hospital, Ankara, Turkey
5Department of Urology, Arte Hospital, İstanbul, Turkey

OBJECTIVE: HoLEP is a size independent treatment method of Benign Prostate Hyperplasia (BPH), without a residual adenoma. The results of HoLEP is equal to open prostatectomy. It provides tissue sample for pathological examination. The reason of not to be used widely has been explained as a difficulty to learn. We aimed to search the effectiveness of the HoLEP operation.
METHODS: Between September 2010 and July 2017 we performed HoLEP operation for 520 BPH patients. 26 F laser resectoscope used for HOLEP operation. Working element provides in and out movement of the laser probe. 5 and 7 oclock insicions of the bladder neck is extended to the veru montonum. Both side is connected just in front of the veru montanum, then the median lobe is enucleated and is pushed into the bladder. Later, lateral lobes are enucleated. Mechanical and hydrolic pressure on the tip of the laser probe provides this enucleation. In the same time vessels and bleedings are coagulated.
Right and left lobes are divided on the 12 o'clock position, after enucleation completed the mucosas attached the adenoma are cut. After bleeding controll, the adenomas in the bladder are morcellated. Standard nephroscope inserted and locked to the 26 F sheath and morcellator probe inserted through nephroscope. This probe has two tubes one in outer. By keeping the adenome on the tip of the probe by using aspiration, inner tube moves in and out and morcellate the adenoma. Removed adenomas weighed and send for pathologic examination.
HOLEP can be done by bilober or enblock technics. We did 70 cases using enblock technic, recently we moved to "no tention retrograde bilober HOLEP" technic, to prevent early urinary dripping. Patients hospitalised only one day and the catheter removed after a few days. HOLEP can bu successfully used for the treatment of previous TURP or KTP laser cases, if they have disorders and residual tissue.
CONCLUSIONS: HoLEP is an effective treatment method for benign prostatic hyperplasia, with a good hemostasis, short hospitalisation and catheter time. It is safe for the anticoagulant users and the risky patients has cardiorespiratuar diseases.