[PP-257]

C-Rective proteinin benign prostat hiperplazisinde alt üriner sistem fonksiyonları ile ilşkisi

Cahit Şahin1, Fehmi Narter2, Alpaslan Yüksel3, Kubilay Sabuncu1, Ali Cihangir Çetinel1, Oktay Akça1, Fatih Tarhan1
1Sağlık Bilimleri Universitesi, Dr.Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği, İstanbul
2Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.D, İstanbul
3Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.D Düzce

AMAÇ: Son yıllarda inflamasyonun Benign Prostat Hiperplazisi(BPH) gelişiminde önemli bir faktör olduğu vurgulanmaktadır. C-reaktif proteinin (CRP) sistemik inflamasyonun bir belirteci olarak kabul edilmektedir. Çalışmamızda, alt üriner sistem şikayetleri ile başvuran BPH’lı olgularda, CRP seviyesinin alt üriner sistem (AÜS) fonksiyonları ile ilişkisi araştırıldı.

GEREÇ-YÖNTEM: Nisan 2012 ile Mayıs 2014 tarihleri arasında, BPH’ye bağlı AÜS şikayetleri ile başvuran toplam 500 olgu prospektif olarak çalışmaya alındı. Tüm olguların yaş, prostat volum (PV), parmakla rektal muayene, Post-miksiyonel rezidü (PMR), üroflow ölçümü (Qmax.) ve Uluslararası prostat semptom skoru’u (I-PSS) belirlendi. Ek olarak, tüm olgularda CRP ve PSA düzeyi için kan örneği alındı. Olgular, CRP seviyelerine göre (≤1 mg/dl, 1-3 mg/dl, >3 mg/dl ) üç gruba ayrıldı. Gruplar, alt üriner sistem fonksiyonları açısından CRP ile ilişkisi analiz edildi.

BULGULAR: Olguların ortalama yaşı 66.96±5.65 yıl, PV 45.66±17.14 ml, PSA düzeyi 2.48±16.71 ng/ml iken, sırası ile ortalama Qmax ve PMR 12.98±18.64 ml/s, 34.6±45.18 ml ve ortalama CRP düzeyi 3.62±2.51 mg/L’ idi. Gruplar arası karşılaştırmada CRP seviyesi ile Qmax. (P< 0.004), PMR miktarı (P< 0.014) ve I-PSS şiddeti (P< 0.0006) açısından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişki olduğu görüldü.

SONUÇ: Verilerimiz ışığında BPH’ye bağlı AÜS semptom skoru ve post-miksiyonel rezidünün artmış, idrar akım hızının da düşük olduğu durumlarda CRP’nin daha yüksek saptanması, inflamasyon süreçlerinin BPH ve ilgili AÜS fonksiyonlarında rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Halen tartışmalı olan bu durumun çok merkezli ve daha geniş serili çalışmalarla desteklenmesine ihtiyaç vardır.

The relationship between C-reactive protein and lower urinary tract symptoms of benign prostatic hyperplasia

Cahit Şahin1, Fehmi Narter2, Alpaslan Yüksel3, Kubilay Sabuncu1, Ali Cihangir Çetinel1, Oktay Akça1, Fatih Tarhan1
1Sağlık Bilimleri Universitesi, Dr.Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği, İstanbul
2Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.D, İstanbul
3Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.D Düzce

AIM: In recent years, it has been emphasized that inflammation is an important factor in the development of benign prostatic hyperplasia (BPH). C-reactive protein (CRP) is accepted as a marker of systemic inflammation. In our study, the relationship between the lower urinary tract (LUTS) functions of the CRP level and the BPH cases with lower urinary system complaints were investigated.

MATERIALS-METHODS: Between April 2012 and May 2014, a total of 500 BPH patients with complaints of LUTS were prospectively studied. All cases were evaluated in terms of age, prostate volume (PV), digital rectal examination (DRE), post-voiding residue (PVR), uroflowmetry measurements (maximal flow rate:Qmax) and International Prostate Symptom Score (IPSS). In addition, blood samples were collected for CRP and PSA levels in all cases. The patients were divided into three groups according to their CRP levels (≤1 mg/dL, >3 mg/dL, >3 mg/dL) and relationship was questioned between differentials.

RESULTS: The mean age of the cases was 66.96 ± 5.65 years, PV 45.66 ± 17.14 ml and PSA level 2.48 ± 16.71ng / ml, mean Qmax and PVR were 12.98 ± 18.64ml / s, 34.6 ± 45.18ml respectively and mean CRP level was 3.62 ± 2.51mg/L. There was statistically significant correlation between CRP level and Qmax (p<0.004), amount of PVR (p<0.014) and IPSS severity (p<0.0006) in the intergroup comparisons.

CONCLUSION: Our data suggest that in situations of inceased LUTS score, and high post-voiding residual volumes and decreased flow rate it is found that also CRP levels are increased so it can be said that inflammatory processes may play a role in BPH and associated LUT functions.