[PP-025]

Akut Karın Ağrısının Nadir Bir Nedeni: Amfizematöz Sistit

Yunus Çolakoğlu, Mustafa Gürkan Yenice, Kamil Gökhan Şeker, Osman Özdemir, Mithat Ekşi, Feyzi Arda Atar, Selçuk Şahin, Volkan Tuğcu
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Anabilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ
Amfizematöz sistit (AS) alt üriner sistemin ciddi bir enfeksiyon formudur. Sıklıkla diabetes mellituslu olan ileri yaş kadınlarda izlenmekle beraber nadir bir şekilde genç yaş hastalarda da izlenebilir. Klinik bulguları asemptomatik olabildiği gibi bazı vakalarda yüksek morbidite ve mortalite ile de izlenebilir.Erken dönemde antibiyoterapi ve mesane dekompresyonu sağlanması hastalığın seyri açısından önemlidir.
AMAÇ
Bu Posterde akut karın ağrısı,ateş ve GİS semptomları ile acil servise başvuran klasik seyrin dışında genç bir hastada izlenen AS olgusu sunulmuştur.
OLGU
29 yaşında kadın hasta son 4 gündür devam eden karın ağrısı,bulantı-kusma şikayeti ile nedeniyle acil servise başvurdu. Tıbbi özgeçmişinde 17 yıldır var olan tip 1 diabetes mellitus dışında özellik yoktu.Alt üriner sistem semptomu yoktu.Fizik muayenede pelvik bölgede hassasiyet saptandı. Peritoneal irritasyon bulgusu yoktu.Ateş 37,7oC idi. Laboratuar analizinde lökosit 15.500/mm3, C-reaktif protein 27,1 mg/L, glukoz 197 mg/dL ve serum kreatin düzeyi 1,6 mg/dL olarak görüldü. İdrar mikroskopisinde bol lökosit ve eritrosit saptandı.Üriner USGde bilateral böbreklerde özellik saptanmamış olup,mesane çevresinde serbest sıvı-hava ? şeklinde raporlanmıştır. Akut Batın ön tanısı ile abdominopelvik bilgisayarlı tomografi (BT) incelemesi gerçekleştirildi. BT incelemede amfizematöz sistit ile uyumlu olarak mesane duvarında diffüz kalınlaşma, intramural hava ve mesane lümeninde hava izlendi.(Resim 1) Kan ve idrar kültürü alındıktan sonra üretral kateterizasyon ve intravenöz yolla antibiyotik (Seftriakson ) ve antienflamatuar tedavi başlandı. Kan şekeri düzeyi insülin ile regüle edildi.Gerçekleştirilen idrar kültürü steril olarak raporlandı.Kan kültüründe üreme olmadı. Hastaya toplam 7 gün intravenöz yolla antibiyotik tedavisi uygulandı. Hastanın kliniği 1. hafta da düzeldi.Ardından hastanın drenaj kateteri çekildi, 14 günlük oral siprofloksasin tablet ve oral antidiyabetik tedavisi düzenlenerek hastaneden taburcu edildi. Birinci hafta kontrolünde yapılan görüntüleme de minimal hava imajları mevcuttu(Resim 2).Birinci ay kontrolünde laboratuar bulguları normal olup Batın BTde mesane duvarı ve içerisindeki hava imajları tamamen kaybolmuştu.(Resim 3)
SONUÇ
Klinisyenler özellikle yüksek riskli hastalarda akut alt karın ağrısının ayırıcı tanısında bu klinik antiteyi mutlaka akılda tutmalıdır. AS’ in hızlı ilerleme göstererek mesane nekrozuna, amfizematöz piyelite, ürosepsise ve ölüme yol açması nedeni ile erken dönemde teşhis ve tedavisi son derece önemlidir. Tedavi genel olarak antibiyoterapi, mesane dekompresyonu ve kan şekerinin kontrolünü içerir.

A Rare Reason for Acute Abdominal Pain: Emphysematous Cystitis

Yunus Çolakoğlu, Mustafa Gürkan Yenice, Kamil Gökhan Şeker, Osman Özdemir, Mithat Ekşi, Feyzi Arda Atar, Selçuk Şahin, Volkan Tuğcu
Bakırköy Dr. Sadi konuk Tradition and Research Hospital, Department of Urology, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION
Emphysematouscystitis (EC) is a serious form of infection of the lower urinary tract.It is usually seen in elderly women with diabetes mellitus, but rarely it can be seen in younger patients. Clinical findings may be asymptomatic or may be followed by high morbidity and mortality in some cases. Early antibiotherapy and decompression of bladder is important in terms of disease progression.
OBJECTIVE
In this poster, we present a case of emphysematous cystitis seen in a young patient who applied to emergency room with abdominal pain, fever and GIS symptoms.
CASE
A 29 years old female patient was admitted to the emergency department due to complaints of abdominal pain, nausea and vomiting during the last 4 days.There wasn’t any LUTs. Physical examination revealed severe tenderness in the pelvic region. There was no finding of peritoneal irritation.Body temperature was37.7 ° C. In the laboratory analysis, leukocytes were found to be 15,500/mm3, C-reactive protein 27,1 mg/L, glucose 197 mg/dLand serum creatinine level was 1,6 mg/dL. Abundant leucocytes and erythrocytes were detected in the urine microscope. Urinary ultrasound has no pathology in the bilateral kidneys and reported as there is free fluid or air around the bladder. CT examination revealed diffuse thickening of thebladder wall and intramural air consistent with emphysematouscystitis.There was also air in the bladder lumen. After taking blood and urine culture, urethral catheterization and intravenous antibiotics (Ceftriaxon) and anti-inflammatory treatment were started. The urine culture and the blood culture was reported as sterile The patient was treated with antibiotics intravenously for a total of 7 days. The patient's clinic improved in the first week. Then the patient's drainage catheter was with drawn, the 14-day oral ciprofloxacin tablet and oral antidiabetic therapy were administered and patient discharged from the hospital. Minimal air images were available at the first week control imaging.At the first month follow-up, the laboratory findings were normal, and the air images in the bladder wall and bladder lumen seen in the abdominal CT were completely lost.
RESULTS



Batın Bt Görüntülemeleri
Images of CT Scan