[OP-007]

Bir IVF merkezinin testiküler sperm eldesi sonuçları ve ejekülat spermi ile ICSI sonuçlarının karşılaştırması

Seda Karabulut1, İlknur Keskin1, Nuri Delikara2, Orhan Koca3, Metin Öztürk3
1İstanbul Medipol Üniversitesi, Tıp Fakültesi, REMER (Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları Merkezi)
2Florence Nightingale Hastanesi, Tüp Bebek Merkezi
3Haydarpaşa Numune Hastanesi, Üroloji Kliniği

GİRİŞ: Testiküler sperm eldesi erkek kaynaklı infertilite tedavisinde başvurulan cerrahi sperm elde etme yöntemidir. Bu yolla sperm elde edilemeyen hastalardan sperm elde etmek ve yardımla üreme teknikleri yoluyla çocuk sahibi olmak mümkün hale gelmektedir. Ürolojik değerlendirme sonrasında, hastalara ‘tanısal TESE’ ya da ICSI işleminde kullanılmak üzere yumurta toplama işlemi (OPU) ile ‘eşlenik TESE’ uygulanabilmektedir. Tanısal TESE, yüksek IVF maliyetinden ve eşin ilaç kullanımından çiftleri kurtarmasına rağmen bu durumda sperm dondurularak kullanılmakta ve bu da sperm viabilitesinde azalma riskini beraberinde getirmektedir. Sperm bulma olasılığı, durumun nedenlerine bağlı olarak değiştiğinden hasta ile birlikte yapılacak işleme karar verilmektedir.
MATERYAL-METOD: Çalışmamızda Florence Nightingale Hastanesi, Tüp Bebek merkezinde infertilite nedeniyle testiküler sperm elde edilen erkeklerin medikal bilgileri analiz edilmiştir. Haziran 2014- Mayıs 2017 tarihleri arasında 169 testiküler sperm eldesi (TESA/microTESE) işlemi uygulanmıştır. Ayrıca tüp bebek işleminde ejekülat kullanılan 138 hastanın ICSI sonuçları da analiz edilmiş ve testiküler sperm kullanılan vakalarla karşılaştırılmıştır.
Semen analizi sonuçlarına göre azoospermi ve kriptozoospermi belirlenen hastalara ürolojik konsültasyon önerilmiştir. Ürolojik muayene fiziksel, hormonal (Total testosteron, LH, FSH, Prolaktin, E2 seviyeleri), anatomik ve genetik muayeneyi içermiştir.
SONUÇLAR: 169 testiküler sperm eldesi işlemi uygulanmıştır. Bunlardan 104 hastaya tanısal yapılmış ve hastaların 72’sinde (%69.2) sperm bulunmuştur. Elde edilen spermler yavaş dondurma yöntemiyle dondurulmuştur. Hastaların 65 tanesine OPU ile eşlenik TESE uygulanmış ve 53 tanesinde (%81.5) sperm bulunmuştur. Bu vakaların 61’i azoospermik, 4’ü ise kriptozoospermik. Eşlenik TESE de sperm bulma oranlarının daha yüksek olmasına rağmen iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Tüm vakalarda sperm bulma oranları %75.35 olarak belirlenmiştir.
50 çifte embriyo transferi yapılmış, 3’ünde ise embriyo gelişmemiştir. 45 tanesinin gebelik sonuçları bilinen grupta 10 vakada gebelik elde edilebilmiştir (%22.2).
Testiküler ve ejekülat spermi gruplarının hasta özellikleri ve ICSI sonuçları Tablo 1 de gösterilmiştir. ICSI parametrelerinden fertilizasyon ve gebelik oranları testiküler sperm grubunda ejekülat grubuna göre daha düşük belirlenmiştir (p<0.05).
SONUÇ: Tüm testiküler sperm vakalarında sperm bulma oranı %75.35 olarak belirlenmiştir. Yüksek sperm bulma oranlarına rağmen ICSI sonrası fertilizasyon ve gebelik oranlarının ejekülat grubuna göre düşük belirlenmesi, sperm hücrelerinin hücresel matürasyonlarını ejekülasyona kadar tamamlamadıkları gerçeğini kanıtlar gözükmektedir.

Testicular sperm retrieval outcomes and comparison with ejeculated sperm in ICSI cycles of an IVF center

Seda Karabulut1, İlknur Keskin1, Nuri Delikara2, Orhan Koca3, Metin Öztürk3
1İstanbul Medipol University, School of Medicine, Regenerative and Restorative Medicine Research Center (REMER)
2Florence Nightingale Hospital, IVF Center
3Haydarpaşa Numune Hospital, Department of Urology

INTRODUCTION: Medical data of men undergoing testicular sperm retrievals because of infertility in Florence Nightingale Hospital, IVF center were examined in the present study.
MATERIALS-METHODS: The azoospermic and cryptozoospermic patients according to semen analysis reports were offered urology consultation. Urologic examination includes physical, hormonal (Total testosteron, LH, FSH, Prolactin, E2 levels), anatomic and genetic examinations. According to these results cuoples were offered to have diagnostic TESE or simultaneous TESE with oocyte pick-up (OPU) for ICSI.
RESULTS: One hundred four patients underwent diagnostic TESE where sperm were found in 72 of them (69.2%). Sperm is frozen by slow freezing regardless of the quality and concentration of the sperm found. 65 of the cases underwent simultaneous testicular sperm extraction accompanying OPU and sperm was found in 53 (81.5%) of them. Among these cases 61 of them were azoospermic while 4 of them were cryptozoospermic. Although sperm positive case rates were higher in the simultaneous TESE group, differences were not statistically significant between two groups (p>0.05). Overall sperm positive case rate was %75.35 in all testicular sperm retrievals.
Embryo transfers were performed in 50 of the couples while no embryos were developed in 3 of the cycles. Pregnancy results are known in 45 of them and pregnancy were assessed in 10 cases (22.2%). Patient characteristics and ICSI outcome parameters of ICSI cycles where testicular and ejeculated sperm were used are given in Table 1. ICSI outcomes including fertilization and pregnancy rates were found lower in the testicular sperm origin group when compared with cycles that ejaculated sperm were used (p<0.05).
CONCLUSION: A high sperm finding rate of %75.35 were obtained in all testicular sperm retrievals. Although the high sperm finding rates the ICSI outcomes including fertilization and pregnancy rates were still lower when compared with cycles that ejaculated sperm were used. This can be partilly explained by the fact that sperm cells do not finish their cellular maturation until ejeculation.