[VS-056]

Laparoskopik histerektomi sonrası gelişen üreter yaralanmasının erken dönemde laparoskopik üreteroneosistostomi ve psoas hitch ile tamiri

Yi̇ği̇t Aki̇n, Halil Ciftci, Mehmet Ogur Yilmaz, Bulent Kati, Eyyup Sabri Pelit, Ercan Yeni
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı, Şanlıuırfa

Üreter yaralanması en sık iyatrojenik olarak gerçekleşmektedir. Bu bağlamda üreterin anatomik olarak kadın genital organlarına yakın olması rol oynamaktadır. Özellikle uterin arterin bağlanması veya kanama kontrolü sırasında üreterler hasar görmektedir.
Bu videoda 49 yaşında bayan hastaya büyük uterin myom nedeni ile laparoskopik histerektomi yapılması sonrasında sağ üreter yaralanması tespit edilmesi ve erken dönemde (7. gün), laparoskopik üreteroneosistostomi ve psoas hitch yapılması sunulmaktadır.
Hasta polikliniğimize operasyon sonrasında sağ yan ağrısı ve vajenden sürekli akıntı şikayeti ile başvurdu. tetkilerinde, ultrsonda sağ üreterohidronefroz mevcuttu, ve intravenöz pyelografi (IVP) ile teyit edildi. Ek olarak IVP'de sağ üreter mesane hemen lateralinde sonlanmakta idi. Hasta operasyona alındı.
Genel anestezi altında öncelikle litotomi pozisyonunda üreterorenoskop ile girildi. Sağ üreter alt 1/3 uçta tamamen transkte olduğu görüldü. Ardından hasta supin pozisyona alındı. Göbek altı hasson tekniği ile açık olarak optik trokar yerleştirildi. Ardından pnömoperitoneum oluşturuldu. Diğer çalışma trokarlar (sağ el yönüne 1 adet 10mm, sol el yönüne 10mm ve 5mm) optik vizyon altında yerleştirildi. Ardından mesane sağ yan duvarında yapışık omentum künt ve keskin diseke edildi, üreter bulundu askıya alındı. Üreter olabildiği kadar aşağıdan transkte edildi. Ardından Mesane üzerindeki periton kaldırıldı. Mesane çevre dokulardan künt ve keskin ayrıldı. Psoas hitch oluşturuldu. Mesane açıldı ve üreter spatüle edilip içerisine imntrakorporeal dj stent konulduktan sonra üreteroneosistoskomi uygulandı. Mesane serum ile dolduruldu ve anastomoz kontrol edildi.Dikkatli kanama kontrolü sonrası loja dren konuldu ve işlem sonlandırıldı. Hasta 3. gün taburcu edildi. Takiplerde 30. gün dj kateteri lokal anestezi altında alındı.
Laparoskopik operasyonların komplikasyonu olarak gelişebilen üreter yaralanması laparoskopik yöntemler ile operasyon sonrası çok erken dönemde güven ile onarılabilir.

The correction of ureteral injury by laparoscopic ureteroneocystostomy with psoas hitching as fixing the complication of laparoscopic hysterectomy

Yi̇ği̇t Aki̇n, Halil Ciftci, Mehmet Ogur Yilmaz, Bulent Kati, Eyyup Sabri Pelit, Ercan Yeni
Department of Urology, Harran University School of Medicine, Turkey

The most frequent cause of ureteral injuries are iatrogenic ones. Because of anatomic position of ureter is close proximity of female genital organs. The iatrogenic injuries specifically occurs when performing homeostasis and/or controlling uterin artery.
In this video we presented the clinical diagnosis steps and correction of ureter injury in a 49 years-old-woman due to huge myoma uteri during laparoscopic hyterectomy, by laparoscopic ureteroneocystostomy with psoas hitching in early post operative period (7th day of surgery).
She admitted outpatient clinic with chief symptoms of right flank pain and continious vaginal discharge. In Ultrasonography, there was right ureterohydronephrosis. Intravenous pyelography prooved this and the right ureter was ended lateral of bladder.
Under general anaestehesia, ureteroscopy was performed in lithotomy position. The right transected ureter was seen at level of sacroiliac crossing. The she was positioned to supin. Optic trocar was placed in open fashion according to Hasson technique. Pneumoperitoneum was created. The other working trocars (10mm on right side, 10mm and 5mm on left side) were placed under direct vision. The omentum was moved on the riht ureter. Bulunt and sharp dissection were performed to dissect right ureter. Thne ureter was hanged and transected as possible as to its end. After than bladder was dissected and Psoas hitching was performed. The jj stent was placed after ureter was spatulated. Then ureteroneocystostomy was performed. The bladder is fulled with saline and anastomosis was checked. A drain was located in operation field.
The patient was discharged on the 3rd day of surgery. Th jj stent was taken out on 30th day of surgery.
The ureter injury which can occur during laparospic operations can be safely corrected by laparoscopic surgical techniques, in early post operative period.



Laparoskopik üreteroneosistomi ve psoas hicth
Laparoscopic ureteroneocystostomy with psoas hicthing