[P-040]

Mesaneye Migre Olan ve Taşlaşmış İntrauterin Araç: Olgu Sunumu

Mehmet Gökhan Çulha, Bülent Mansuroğlu, Nejdet Karşıyakalı, Uğur Yücetaş, Ali Ferruh Akay
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği, İstanbul

GİRİŞ: İntrauterin araçlar (İUA), doğum kontrol yöntemi olarak sıkça kullanılmaktadır. Vajinal kanama ve lokalize pelvik ağrı gibi yan etkiler sıklıkla görülmekle beraber, uterus perforasyonu ile İUA’nın komşu organlara migrasyonu oldukça nadir görülen ve ciddi komplikasyonlar arasındadır. Burada İUA’nın mesaneye migre olması ve enkrüstasyonu sonucu mesane taşı ile başvuran olgu sunulacaktır.

OLGU: Üç yıldır devam eden sık idrara çıkma ve dizüri şikayetleri ile üroloji polikliniğine başvuran 46 yaşındaki kadın hastanın öyküsünde 3 yıl önce İUA yerleştirildiği ve sonrasında bu yakınmalarının başladığı belirlendi. Sık tekrarlayan üriner sistem enfeksiyonu nedeni ile sefuroksim aksetil 500 mg ve siprofloksasin 500 mg içeren uzun süreli antimikrobiyal tedavi uygulanan hastanın fizik muayenesinde suprapubik hassasiyet dışında anormallik yoktu. İdrar tahlilinde lökositüri mevcuttu. Diğer laboratuvar testleri normal sınırlarda idi. Düz karın grafisinde pelvis içinde 35*25 mm’lik kalkül şeklinde gözüken İUA izlendi (Şekil 1). Kontrastsız batın bilgisayarlı tomografi görüntülemesinde migre olan İUA’nın mesanede olduğu doğrulandı (Şekil 2a,b). Bunun üzerine hastaya spinal anestezi altında sistoskopi yapıldı. İUA üzerinde oluşan 35*25 mmlik kalkül 800 nm lazer litotriptör (Sphinx, Lisa Laser, USA) ile fragmante edildi (Şekil 3). Fragmantasyon sonrasında İUA yabancı cisim forsepsi ile dışarı çıkartıldı. Kontrol sistoskopik gözlemde mesane içerisinde anormal oluşum ya da fistül traktı izlenmedi. Hastaya foley sonda yerleştirilerek operasyona son verildi. Postoperatif 1. gün ikili antibiyoterapi ile (Sefpodoksim 200 mg 2*1 ve metronidazol 500 mg 2*1) sondalı olarak taburcu edildi. Postoperatif dönemde yapılan kontrol görüntülemelerde herhangi bir kalkül formasyonuna rastlanmadı. Hastanın postoperatif 1. ay yapılan poliklinik kontrolünde herhangi bir yakınması yoktu.

SONUÇ: Kontrasepsiyon amacıyla sıklıkla başvurulan İUA’nın migrasyonu nadir görülen bir komplikasyondur. Bu olgularda İUA laparotomi, laparoskopi ya da endoskopi yardımı ile ekstirpe edilebilmektedir. Mesaneye migre olan ve enkrüste olan İUA’nın tedavisinde sistoskopi ve lazer litotripsi efektif, güvenilir ve minimal invaziv bir yöntemdir.

Intrauterine Contraceptive Device Which Migrated to the Bladder and Calculus Formation: A Case Report

Mehmet Gökhan Çulha, Bülent Mansuroğlu, Nejdet Karşıyakalı, Uğur Yücetaş, Ali Ferruh Akay
Department of Urology, Istanbul Training & Research Hospital, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Intrauterin contraceptive devices (IUD) are frequently used as a method of birth control. The side effects such as vaginal bleeding and localized pelvic pain are most common, and uterine perforation and migration of the adjacent organs are rare but serious complications. In this case, we present a 46 year-old woman who had a bladder stone because of a IUD that had migrated to bladder encrusted.

CASE: A 46 year-old woman admitted to urology clinic with complaints of pollakuria and dysuria, ongoing for three years. She emphasize that her complaints has begun after implantation of IUD. This patient used cefuroxime axetil 500 mg and ciprofloxacin 500 mg for recurrent uriner system infection. Physical examination was normal except suprapubic tenderness. Laboratory findings were normal except leucocyturia. We determined a calcified IUD in pelvic area at plain abdominal radiography. (Figure-1). The IUD, which is calcified and migrated has been confirmed in bladder at non-contrast computer tomography. (Figure-2A and B). After all of that, we performed cystoscopy under spinal anesthesia. The stone, which was on the surface of the IUD was fragmented by laser lithotripsy (Sphinx, Lisa Laser, USA). (Figure-3). After fragmantetion, IUD has removed of the bladder by forceps. We did not see any abnormal formation or fistula in the bladder during control cystoscopy. We performed a foley catheter at end of the operation. At control plain abdominal radiograhy, we did not observe bladder stone and the patient discharged with double antibiotics (cefpodoxime 200 mg 2*1 and metronidazole 500 mg 2*1) post-operative first day. There is no complaint at post-operative first month during outpatient clinic control.

Conclusıon: Migration of IUD is a rare complication. In these cases, IUD can extirpate by laparotomic, laparoscopic or endoscpic approach. Cystoscopy and laser lithotripsy is an effective, reliable and minimal invasive treatment of migrated IUD.



Şekil-1
Figure-1

Şekil-1: Pelvis içinde kalkül formasyonu gösteren intrauterin araç. Direkt üriner sistem grafisi görüntüsü.
Figure-1: Stoned intrauterin contraceptive device in the pelvic area. Plain abdominal radyography image


Şekil-2A
Figure-2A

Şekil-2: Bilgisyarlı batın tomografi görüntüleme ile mesaneye migre olan taşlaşmış intrauetrin araç görüntüleri (A: Aksiyel kesit)
Figure-2: Migrated to bladder and stoned intrauterin contraceptive device image at computer tomography (A: Axial section)


Şekil-2B
Figure-2B

Şekil-2: Bilgisyarlı batın tomografi görüntüleme ile mesaneye migre olan taşlaşmış intrauetrin araç görüntüleri (B: Koronal kesit)
Figure-2: Migrated to bladder and stoned intrauterin contraceptive device image at computer tomography (B: Coronal section)


Şekil-3A
Figure-3A

Şekil-3A: Taşlaşmış olan intrauterin aracın endoskopik olarak laser ile fragmante edilmesi.
Figure-3A: The fragmantation of stoned IUD by endoscopic laser lithotripsy


Şekil-3B
Figure-3B

Şekil-3B: Migre olan intrauterin aracın yabancı cisim forsepsi ile dışarı alınması.
Figure-3B: Removing of migrated IUD by forceps