[PS-154]

Oturum adı: POSTER SESSION 2 | Oturum salonu: POSTER AREA | Oturum tarihi: 23 Ekim 2015 | Oturum saati: 14:00 - 19:00

Akut Lenfoblastik Löseminin İzole Testisküler Relapsı

Giray Ergin, Mustafa Kıraç, Hasan Biri, İbrahim Bozkırlı
Koru Ankara Hastanesi, Üroloji Ana Bilim Dalı, Ankara

GİRİŞ: Temel olarak T-hücreli ve B-hücreli tipleri bulunan akut lenfoblastik lösemi daha çok çocuklarda görülüp %85 B-hücreli tipi %15 T-Hücreli tipi karşımıza çıkmaktadır. Genitoüriner sistemde ekstramedüller testis rekürrens oranları %5-8 olarak bildirilmekle birlikte. Kemoterapi sonrası testis relaps oranları %0-3 arası olduğu bilimekte.
VAKA: 30 yaşında erkek hasta 1 yıl önce ALL tanısı ile kemoterapi ve allojenik kemik iliği nakli yapılmış ve 1 yıl sonra sağ testiste ağrısız ele gelen kitle lezyonu ile kliniğimize başvurdu. Fizik muayenede sağ testis boytları sola oranla artmış, ağrısız ve sert olarak palpe edildi. Yapılan skrotal doppler USG sonucunda sağ testis boyutları 51x41x29 mm olarak ölçülmüş ve parankim içerisinde testis tama yakın kaplayarak genişleten, parankime göre hipervasküler görünümde düzgün sınırlı hipoekoik kitle lezyonu tespit edildi. Hastanın beta HCG, alfafetoprotein ve laktat dehidrogenaz düzeyleri normal idi. Hastaya radikal orşiektomi uygulandı ve patoloji sonucu testis B hücreli lenfoblastik lösemi olarak rapor edildi.
TARTIŞMA: Genitoüriner sistemde ekstramedüller ALL rekürrensleri testis ve daha nadir olarak epididimde meydana gelmektedir. Bu relapslar genellikle orşit, epididimit veya torsiyona benzer şekilde karşımıza çıkabilmekle birlikte hastamızda olduğu gibi ağrısız ele gelen şişlikle de kendini gösterebilmektedir. ALL’nin testiküler infiltrasyonunda ultrasonografik olarak hemen hemen daima vaskülarite artışı gözlendiği bilinmektedir. Olgumuzda da ultrasonografik olarak vaskülarite artışı olması hastanın geçmişi de göz önünde bulundurulduğunda ALL rekürrensini desteklemekte idi. Erişkin yaş grubunda özellikle geçmişinde ALL hikayesi bulunan hastalar da rekürrens mutlaka akla getirilmeli ve ayırıcı tanısı orşit ve epididimit gibi diğer durumlardan iyi yapılmalıdır.

Isolated Testicular Relapse of Acute Lymphoblastic Leukemia

Giray Ergin, Mustafa Kıraç, Hasan Biri, İbrahim Bozkırlı
Department of Urology, Koru Ankara Hospital, Ankara, Turkey

INTRODUCTİON: Acute lymphoblastic leukemia is primarily T-cell and B-cell types available and seen in more children. Acute lymphoblastic leukemia appears to 85% of B-cell type and 15% of T-cell type. Testicular extramedullary recurrence rates in the genitourinary system reported as 5-8%. Testicular relapse rates after chemotherapy are known to be 0-3%.
CASE: A 30-year-old man who had otherwise asymptomatic right scrotal swelling presented to our urology clinic. He had been diagnosed with B cell precursor lymphoblastic leukemia/lymphoma 1 years previous. On examination, his right testis was enlarged. This mass measured approximately 51x41x29 mm Hypoechoic, hypervascular solid mass was observed at the right testis on scrotal doppler ultrasonography. Beta hCG, AFP, and LDH levels were normal. A radical orchiectomy was performed and pathological examination was reported B cell lymphoblastic leukemia.
CONCLUSİON: Leukemia and lymphoma appear in a variety of locations throughout the body, but a relapse isolated to the testis is rare. These relapses are usually presented orchitis, epididymitis or similar to the torsion. although can be presented with a painless palpable swelling, as in our patient also may show itself. Increased vascularity is known that almost always observed by ultrasound at testicular infiltration in ALL. In our case as ultrasound have increased vascularity in the patient's history was also considering support the ALL recurrence. In adult patients especially who had history with ALL also should be always be considered and differential diagnosis should be made good from other conditions such as epididymitis and orchitis.