[PS-054]

Oturum adı: POSTER SESSION 1 | Oturum salonu: POSTER AREA | Oturum tarihi: 23 Ekim 2015 | Oturum saati: 08:00 - 13:00

Üreterorenoskopi ve üreteral balon dilatasyon sonrası taşlaşmış DJ; Olgu sunumu

İsmail Nalbant1, Can Tuygun1, Ufuk Öztürk1, H.N.Göksel Göktuğ1, M.Şahin Yılmaz1, Serkan Yıldız1, M.Abdurrahim İmamoğlu2
1Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH,Üroloji Kliniği, Ankara
2Bozok Üniversitesi,Tıp Fakültesi,Üroloji Anabilimdalı,Yozgat

AMAÇ
Sağ hidroüreteronefroz tanısı ile tanısal üreterorenoskopi ve üreteral balon dilatasyon uygulandıktan sonra konulan DJ stentin taşlaşmış olduğu olguyu sunmak.
OLGU
Sağ yan ağrısı ile polikliniğimize başvurup özgeçmişinde herhangi bir cerrahi anamnezi olmayan hastaya yapılan tetkiklerde intravenöz piyelografide sağ grade 2 hidroüreteronefroz ve üreteral king (resim 1) saptandı. Çekilen abdominal kontrastsız tomografisinde de taşa rastlanmayan hasta üreterorenoskopi planlanarak hospitalize edildi. Hastanın yapılan tanısal üreterorenskopisinde yaklaşık 10.cm’ de striktür ve çekilen retrograd piyelografide de proksimal üreterde king (resim 2) izlendi. Daha sonra skopi ile guide eşliğinde king geçilmeye ve DJ stent takılmaya çalışıldı ancak başarılı olunamaması üzerine striktür alanına balon dilatasyon uygulanarak işlem sonlandırıldı. Ardından girişimsel radyoloji kliniğince hastaya 8f antegrad DJ stent takıldı (resim 3) ve 3 ay sonra DJ çekilmesi önerilerek hasta taburcu edildi. Ancak yaklaşık 5 ay sonra DJ stentinin çekilmesi istemiyle başvuran hastanın DJ stenti sistoskopi eşliğinde retrograd olarak çekilememesi üzerine üreterorenoskopi eşliğinde çekilmek istendi ancak DJ stentin taşlaşmış olduğu izlendi.Hastanın daha sonra böbreğine ve lomber üreter bölgesine 3 seans ESWL uygulandı ve tekrar yapılan elektif üreterorenoskopi de lomber bölgedeki striktür ile proksimal üreterde ki king rahat geçilerek mevcut DJ stent üst ucundan tutularak çekilebildi (resim 4). Hastanın taburculuğundan 1 hafta sonra ateş yüksekliği,yan ağrısı ve dizüri ile polikliniğe başvurması üzerine yapılan tetkiklerinden idrar kültüründe stafilokokus epidermidis üremesi üzerine hastaya enfeksiyon kliniğince teikoplanin başlandı ve 14.gününde şifa ile taburcu edilebildi.
SONUÇ
Üroloji pratiklerinde sıkca kullanılan DJ stentin taşlaşma ve enfeksiyon kaynağı olabilme potansiyeli göz önüne alınarak hastalar bilgilendirilmeli, bol hidrasyon önerilmeli ve daha yakın takip edilmelidir diye düşünmekteyiz.

Encrusted DJ stent after ureterorenoscopy and ureteral balloon dılatatıon; Case report

İsmail Nalbant1, Can Tuygun1, Ufuk Öztürk1, H.N.Göksel Göktuğ1, M.Şahin Yılmaz1, Serkan Yıldız1, M.Abdurrahim İmamoğlu2
1Diskapi Yildirim Beyazit Education and Research Hospital,Urology Department,Ankara
2Bozok University,Faculty of Medicine,Department of Urology,Yozgat

OBJECTIVE
To present the case encrusted DJ stent placed after diagnostic ureterorenoscopy and ureteral balloon dilatation by the diagnosis of right hidroureteronephrosis.
CASE
The patient who had consulted to our clinic with right flank pain and had no surgical personal history was hospitalized planning ureterorenoscopy because of the grade 2 hidronephrosis on the right kidney and ureteral king seen on the intravenous urography (photo 1) and there was no ureteral calculi at the abdominal computerized tomography. There was ureteral stricture at the 10 cm proximal to the ureteral orifis at the ureterorenoscopy and ureteral king at the retrograde pyelography (photo 2). We tried to pass the ureteral king and place a DJ stent via guidewire using flouroscopy but we could not success then we finished the prosedure after applying balloon dilatation to the stricture. Then a 8F antegrade DJ stent was placed by interventional radiology (photo 3) and the patient was discharged suggesting the displacement of DJ stent 3 months later. The patient consulted to our clinic after 5 months to displace the DJ stent but the stent could not be removed retrograde way by cystoscopy then tried to displace by ureterorenoscopy but noticed the DJ was encrusted. Afterwards 3 session ESWL was administered to the kidney and proximal ureter and the stricture and the king was passed easily with ureteroscopy and the encrusted was displaced DJ by holding the superior tip (photo 4).After 1 week following the discharge the patient consulted to our clinic with high fewer, flank pain, disuria; staphilococcus epidermidis was multiplied in the urinary culture and the patient was administered teikoplanin suggested by the infection clinic and discharged with cure after 14 days
CONCLUSION
The patients should be informed that the DJ stents, frequently used in the urology daily pratic, could be encrusted or infection source and suggest the patient hidration and follow up more carefully.




Resim 1
picture 1

Sağ hidronefroz
right hidroureteronephrosis.


Resim 2
picture 2

Retrograd piyelografide king
retrograde pyelography


Resim 3
picture 3

antegrad DJ
antegrade DJ


Resim 4
picture 4

direk grafi
x-ray