[PS-043]

Oturum adı: POSTER SESSION 1 | Oturum salonu: POSTER AREA | Oturum tarihi: 23 Ekim 2015 | Oturum saati: 08:00 - 13:00

penetran grade-4 renal laserasyon ve aynı taraf üreter taşında tedavi yaklaşımı

Ahmet Selçuk Dindar, Kaan Bal, Ersoy Uysal, Alper Cihat Erdal, Fikret Şengül, Yüksel Yılmaz
izmir katip çelebi üniveristesi atatürk eğitim ve araştırma hastanesi üroloji kliniği

GİRİŞ
Renal travmalar akut şekilde yaşamı tehdit eden ürolojik acil durumlardır. Bununla birlikte, renal hasarların büyük kısmı konservatif olarak tedavi edilebilir. Son yıllardaki travma görüntülemesinin yanı sıra tedavi stratejilerindeki ilerlemeler cerrahi girişim gereğini azaltmıştır.(1) Travma öncesi mevcut olan renal anomali, travma sonrasında renal hasar gelişimi olasılığını arttırır. Üreteropelvik bileşke anomalisi, renal taş, kistler ve tümörlere bağlı hidronefroz küçük bir renal hasarı komplike hale getirebilecek en sık bildirilen durumlardır (2). Bu olguların toplam oranı %3.5 ile %21.8 arasında değişmektedir. (3)

AMAÇ: Bu vaka sunumunda bıçaklanma sonrasında acil servise başvuran grade 4 böbrek laserasyonu ve aynı taraf üreter taşı olan hastanın konservatif izlem sonucunu bildirmekteyiz

OLGU SUNUMU
Yirmisekiz yaşında kadın hasta acil servise delici kesici alet yaralanması DKAY ile başvurdu. Fizik muayenesinde genel durum iyi vital bulguları stabildi.Fizik muayene de sağ lomber bölgede 1 cm lik bıçak giriş deliği mevcuttu. Hemoglobin değeri 11,2gr/dl idi. İdrar analizinde mikroskopik hematüri vardı. Opaksız abdominal tomografide ( şekil 1) Sağ böbrek orta kesimde parankimi tam kat kateden laserasyon ile uyumlu keskin sınırlı hipodens alan izlendi. Böbrek pelvikaliksiyel yapıları ve üreter dilatede olarak gözlendi.Aynı taraf üreter alt uçta 9 mm boyutlu taş izlendi..Hastada renal hasar dışında ek bir travma odağı izlenmedi. Hasta evre 4 renal hasar olarak değerlendirildi veaynı anda hem renal travma ve üreter alt uç taşına girişimin mevcut morbitideyi artıracağı için bir süre hastanın gözlenmesine karar verildi. Mutlak yatak istirahati, iv geniş spektrumlu antibiyoterapi, sondalı takip sonrasında hastanın kliniğinde bozulma olmaması hematomun ilerlememesi ve enfesiyon komplikasyonu gelişmemesi nedeni ile hastanın cerrahisinde vazgeçildi. 20 gün sonra çekilen kontrol BT ‘de sağ böbrek çevresindeki kanama alanlarının gerilediği, pelvikalisiel dilatasyonun devam ettiği izlendi (şekil -2). Hastanın üreter alt uç taşına takip eden günler içinde elektif olarak operasyon planlandı.

SONUÇ: Kliniği stabil, ek organ yaralanması olmayan Grade 4 böbrek laserasyonları gerekli durumlarda yada mecbur kalındığında konservatif yöntemler ile takip edilip başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

the treatment of grade 4 renal lacerations and ipsilateral distal üreteral stone

Ahmet Selçuk Dindar, Kaan Bal, Ersoy Uysal, Alper Cihat Erdal, Fikret Şengül, Yüksel Yılmaz
izmir katip celebi university ataturk training and research hospital urology department

İntroduction and OBJECTIVES:

Renal traumas are life threatening urologic emergencies that sometimes requires surgical interventıon. However in recent years wıth the advent of new imaging techniques developement ıof new therapeutic strategies most renal traumas can be managed conservatively. Concomittant urological anomalies such as ureteropelvic junction obstructıon, urolithiasis. Renal cyst may complicate a minor renal damage. Prevelance of these situations are reported to vary between 3.5% and 21.8%

In this case report we are presenting a grade 4 renal laceration with copncomittant ureteral Stone which is succesfully treated with conservative measures.

CASE: Twenty eight years old female patient admitted the emergency room wıth penetrating renal trauma. On physical examination a 1cm lang stab wound was located on right lumbar area. Her labroratory findings revealed microscobic hematuria and a hemoglobin value of 11,2gr/dl. Computed tomography demostrated grade 4 renal parenchaymal laceration and a 9mm stone located in distal ureter causing moderate hydronephrosis. The patients vital signs were stable, and she was also hemodynamically stable without any septic signs. To prevent extra mordidity of a surgical intervention to renal laceration and ureteral stone, we decided to follow the patient conservatively. During the follow up patient did well, no complications occured and on day 20 the computed tomography revealed that the hematoma arroud the kidney was regressed. The patient is scheduled for elective surgery for the removal of ureteral stone weeks after her discharge.

CONCLUSION: Clinically and hemodynamically stable isolated grade 4 renal parenchymal lacerations can be conservatively managed even in the presence of coexisting renal anomaly.



resim 1
figure 1

giriş deliği ve grade 4 laserasyon
grade 4 laceration


resim 2
figure 2

kontrol BT: tamamen rezole olmuş hematom,konturları düzelmiş böbrek, devam eden hidronefroz
control bt: completely to resole been hematoma, kidney improved, hydronephrosis