[VS-031]

Oturum adı: VIDEO SESSION 3 | Oturum salonu: SALON 5 | Oturum tarihi: 17 Ekim 2014 | Oturum saati: 17:10 - 18:20

Kalisiyel divertikül taşı: Üreteroskopik yaklaşım

İbrahim Halil Bozkurt, Tarık Yonguç, Burak Arslan, Salih Polat, Ömer Koraş, Tansu Değirmenci, Süleyman Minareci
Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği, İzmir

35 yaşında erkek hasta sağ yan ağrısı şikayetiyle poliklinikte görüldü ve sağ böbrek üst pol kalisiyel divertikül taşı tanısı konuldu. Hastaya üreterorenoskopik yaklaşım uygulandı.

Kalisiyel divertiküller üst üriner sistemin konjenital olduğu düşünülen nadir malformasyonlarıdır. Divertikül içinde sıklıkla taş bulunur. Bu videoda semirijit üreterorenoskop kullanarak üreteroskopiye başlamaktayız. Biz fleksible üreterorenoskopi öncesi rutin olarak bu işlemi uyguluyoruz. Böylelikle hem üreter dilatasyonunu sağlıyoruz hem de direkt görüş altında kılavuz telleri yerleştiriyoruz. Böbrek toplayıcı sistem içerisine iki adet kılavuz tel yerleştirilmesini takiben fleksible üreterorenoskop kılavuz tellerin birinin üzerinden kaydırılarak böbreğe ilerletildi. Diğer kılavuz tel güvenlik teli olarak bırakıldı. Kılavuz tellerin ucu çok yumuşak ve atravmatik olduğu düşünülse de videoda görüldüğü gibi kılavuz telin ucu üst pol kaliksinde dokuya saplanarak bir delik oluşturmuştur. Bu deliğin hemen solunda muhtemel divertikül boynu olduğu düşünülen soluk bir alan görülmektedir. Kontrol amacıyla irigasyon kanalından 15 ml kontrast madde verilerek skopi görüntüsü elde edilmiştir. Kontrast maddenin divertikül içine dolmasından sonra divertikülün boşalması sırasında özgül ağırlık farkından dolayı su içine akış görüntüsü net olarak izlendi ve böylelikle divertikül boynunun yeri tam olarak belirlendi. Belirlenen alanın Holmium lazer ile açılması sonrası tekrar kontrast madde verilerek skopi kontrolü ile divertikülün dolduğu teyit edildi. Divertikül boyunun tamamen açılması sonrası divertikül içerisindeki taşlar lazer ile kırıldı ve taş parçaları basket katater ile daha kolay düşebilmesi için renal pelvise bırakıldı. Operasyon başarı ile sonlandırıldı.

Calyceal diverticular stone: Ureteroscopic management

İbrahim Halil Bozkurt, Tarık Yonguç, Burak Arslan, Salih Polat, Ömer Koraş, Tansu Değirmenci, Süleyman Minareci
Bozyaka Training and Research Hospital, Izmir, Turkey

A 35 year-old man with a complaint of right flank pain was diagnosed as right calyceal diverticular stone. The patient was managed with ureterorenoscopy.

Calyceal diverticula are rare outpouchings of upper urinary system that likely have a congenital origin. Stones are found commonly in diverticula. In this video we start with performing ureteroscopy with a semirigid ureterorenoscope. We use it routinely before flexible renoscopy either for dilatation of the ureter and guidewire placement. After placement of two guidewire into the pelvis of the right kidney the flexible ureterorenoscope is passed over one of the guidewire and introduced into the renal collecting system. The rest guidewire retained as safety wire. Although the tip of the guidewires are very soft and thought to be asymptomatic, there is a hole seen at the upper calyx caused by travmatization of guidewire. At the left of that hole a pale area can be seen that thought to be possible neck of the diverticula. A 15 ml of contrast material was injected through the irrigation canal of the ureterorenoscope and and a fluoroscopy image was obtained. After than the possible neck of the calyx was determined by visualizing the slow backflow of the contrast material. Because of the difference between specific gravity of water and contrast material the backflow could be seen very well that demonstrates the invisible calyceal neck. The specified area was insized with Holmium laser and than the contrast material was injected again and a fluoroscopy image was obtained to confirm the diverticula. The diverticular neck was insized with Holmium laser, the stones were fragmented and replaced to renal pelvis using a nitinol basket catheter.