[P-008]

Oturum adı: POSTER SESSION 1 | Oturum salonu: POSTER AREA | Oturum tarihi: 16 Ekim 2014 | Oturum saati: 14:00 - 19:00

Penil Mondor’s hastalığı: Primum non nocere

Hacı Polat1, Can Benlioğlu1, Alper Gök1, Mehmet Özgür Yücel1, Ali Çift1, Mehmet Akif Sarıca2
1Adıyaman Üniversitesi, Üroloji Ana Bilim Dalı, Adıyaman
2Adıyaman Üniversitesi, Radyoloji Ana Bilim Dalı, Adıyaman

Amaç: Penil Mondor’s hastalığı ( penil süperfisial dorsal venin tromboflebiti ) nadir görülen bir hastalıktır. Tanısı ve tedavisi kolaydır. Buna rağmen literatür incelendiğinde bize göre tanısal amaçlı gereksiz tetkikler yapıldığı görülmektedir. Bu çalışmada penil Mondor’s hastalığı tanısı için bakılan penil doppler ultrasonografinin gereksizliğini belirtmek istedik.
Materyal ve METHOD: Penil Mondor’s hastalığı ön tanısı olan 7 hasta çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan ilk 2 hastaya tanısal amaçlı vazoaktif ajan ( 60 mg intrakavernosal papaverine hidroklorür ) uygulanarak penil doppler ultrasonografi bakıldı. Sonraki 5 hastaya bu tanısal işlem uygulanmadı.
Sonuçlar: Fizik muayenede tüm hastalarda penis dorsum ve dorsolateralinde spermatik kord benzeri sert damarsal yapılar palpe edildi. Tanısal amaçlı vazoaktif ajan uygulanarak penil doppler ultrasonografi bakılan ilk 2 hastada işlem sonrası priapizm gelişti. Etik olmayacağını düşündüğümüzden sonraki hastalara bu tanısal işlemi yapmadık. Ağrısı olan 3 hastaya basit bir analjezik verildi. Diğer hastalara herhangi bir tedavi verilmedi. Tüm hastalar 4-6 hafta içinde sorunsuz iyileşti.
Sonuç: Penil Mondor’s hastalığı genellikle 4-6 hafta içinde spontan ve sorunsuz iyileşmektedir. Basit bir fizik muayene tanı için yeterlidir. Analjezik bir ilaç ile semptomatik tedavi etkili olmaktadır. Tanı ve tedavisi bu kadar basit iken hastaya zarar verici ileri tanısal tetkiklerden kaçınılmalıdır.

Penile Mondor’s disease: Primum non nocere

Hacı Polat1, Can Benlioğlu1, Alper Gök1, Mehmet Özgür Yücel1, Ali Çift1, Mehmet Akif Sarıca2
1Department of Urology, Adiyaman University, Adiyaman, Turkey
2Department of Radyoloji, Adiyaman University, Adiyaman, Turkey

BACKGROUND: Penile Mondor’s disease (superficial thrombophlebitis of the dorsal vein of the penis) is a rare clinical diagnosis. It is an easily diagnosed and treated disease. Nevertheless, when reviewing the literature, we considered that unnecessary tests are carried out for diagnosis.
OBJECTIVE: To indicate the redundancy of Doppler sonography for diagnosis of Penile Mondor’s disease.
MATERIALS-METHODS: Seven patients with the clinical presentation of penile Mondor’s disease were included in the study. In the first two, penile Doppler ultrasonography was performed for diagnostic purposes by applying a vasoactive intracavernosal agent. This diagnostic procedure was not implemented in the next five patients.
RESULTS: Physical examinations revealed cord-like thickening lesions on dorsal and dorsolateral penis. The first two patients, where penile Doppler ultrasonography with an intracavernosal vasoactive agent was used for diagnostic purposes, developed priapism. We did not use penile Doppler for more patients as this would be unethical according to us.
CONCLUSION: Recovery from penile Mondor’s disease is usually spontaneous and smooth. A simple physical examination is sufficient for diagnosis, and palliative treatment is effective. While diagnosis is simple, however, unnecessary tests should be avoided so that patients are not harmed.



Resim 1.
Figure 1.

Ultrasonografi süperfisial dorsal vendeki trombozu göstermektedir ( oklar ). Diğer venlerde akım varken trombofebit olan bu vende akım izlenmemektedir.
Ultrasound showing thrombosis of the superficial dorsal vein of the penis (arrows ). When there was current flow in the other veins of the penis, this was not monitored in the superficial dorsal vein.